donderdag 31 augustus 2017

Drie quizvragen over Nederland tegen Frankrijk - De Antwoorden

Morgen hervat het Nederlands Elftal de jacht op een WK-ticket met een uitwedstrijd in Frankrijk. Nederland trof de Fransen 25 keer eerder. Het eerste duel was zelfs al in 1908 (4-1 voor Oranje, doelpunten van tweemaal Snethlage, eenmaal Thomée en eenmaal Akkersdijk). Gisteren vond u hier wat quizvragen over. Hier zijn de antwoorden.

1. Welke drie Nederlandse spelers traden als Oranjespeler aan tegen Frankrijk terwijl ze onder contract stonden bij een Franse club?


In de jaren 80 trad John Rep enkele keren aan namens Oranje tegen de Fransen als speler van Saint-Etienne. Tijdens het EK van 1996 deed Richard Witschge hetzelfde als speler van Girondins Bordeaux. De laatste speler met een Franse broodheer die Frankrijk als Oranje-international trotseerde was Gregory van der Wiel. Hij speelde in 2014 de verloren oefeninterland tegen de Fransen als speler van Paris Saint Germain.


2. Welke speler noemde de toenmalige bondscoach in aanloop naar een duel tegen Frankrijk een tuinkabouter?


Deze is vast te googlen, maar is een mooie: Het antwoord is Jos Jonker. Deze man speelde in 1980 en 1981 twee aardige interlands tegen West-Duitsland en Cyprus. Voor het WK-kwalificatieduel met Frankrijk in 1981 (1-0, doelpunt Arnold Mühren) werd hij door bondscoach Kees Rijvers niet geselecteerd. De 29-jarige speler van AZ'67 maakte hem vervolgens uit voor tuinkabouter én bedankte direct voor Oranje.


3. Johan de Kock, Danny Blind, Ronald de Boer en Patrick Kluivert hebben als enige iets gemeen met elkaar als het gaat over spelen tegen Frankrijk. Wat is dat?


Vast ook te googlen, maar onmisbaar in de oranjehistorie. De vier genoemde spelers benutten een strafschop in de penaltyserie die voorvloeide uit de 0-0 in de kwartfinale van het EK in 1996. Er is genoeg over gezegd en geschreven, maar toch: Clarence Seedorf scoorde niet. Frankrijk zette er vijf benutte strafschoppen tegenover. Einde EK. De laatste drie jaar dromen we van een eindronde waarin we de kwartfinale halen, toen was het vooral een fikse domper.


Johnny Rep

Geen opmerkingen:

Een reactie posten